Skadeforebygging

05/21/2019

Vi må gjøre kroppen vår sterk nok til å tåle den belastningen vi påfører den. Sterk nok til å sitte 8 timer på kontoret hver dag, sterk nok til å bære handleposene hjem fra butikken, eller sterk nok til å løpe 10 km på asfalt. Vi har alle ulike krav til hva kroppen vår skal klare, men uansett hva det er vil vi at kroppen skal være kapabel og klar for å ta i mot det vi utsetter den for. Det høres jo så enkelt ut! Men det er på ingen måte en enkel oppgave. Nesten alle oppleve noe form for skader i løpet av livet. Det kan være alt fra idrettsskader, akutte skader til belastning og slitasjeskader. Denne teksten skal ta for seg det vi naprapater møter aller mest på klinikken; belastningsskader.. de man får på kontoret.

Må man virkelig være sterk for å sitte fremfor dataen 7-8 timer per dag? Belastningsskader trenger ikke nødvendigvis oppstå som følge av en veldig stor belastning. Ofte er en ensformige repetetive bevegelser og langvarig statiske arbeidsstillinger som kan være vell så belastende på muskler og ledd. Ja, rett og slett å sitte å trykke på tastaturet og flytte musen frem og tilbake kan gi kroppen en ordentlig trøkk etter etterhvert. Trøkken kan komme i form av kjenninger i ryggen, stiv nakke, hodepine eller skuldre som ikke fungerer optimalt. Det kommer ofte gradvis og snikende... og mange går svært lenge med smerter før de oppsøker hjelp. Denne type plager i muskel og skjelettsystemet er en av de vanligste årsakene til sykefravær og sykemeldinger i Norge i dag. Hva kan vi gjøre for å forebygge dette?

Forebygging. Smak på ordet. Bygging... Man må bygge kroppen. Få i gang musklene, senene og leddene. Jobber man forebyggende mot skader vil man få en kropp som er rustet for de ytre påkjenningene den må gjennom hver eneste dag. Nakken, skuldrene og ryggen må trenes opp for at man skal kunne fungere optimalt på kontoret. God og enkelt styrketrening 2-3 ganger i uka er alt man behøver å gjøre. Da gjør du deg selv og kroppen en enorm god tjeneste! I tillegg er det århundrets investering. Om man i tillegg har en god ergonomisk utforming på arbeidsplassen, bytter arbeidsstilling ofte og klarer å holde stressnivået nede, er man virkelig på rett veg.